| 0 comments ]

CĂLIN POPESCU TĂRICEANU: /.../Ceea ce m-a interesat în mod deosebit au fost elementele legate de partea tehnologică care pentru dvs. poate este de mai puţin interes. M-au interesat termenele de execuţie, graficul de execuţie al lucrărilor, problemele pe care le întâmpină beneficiarul şi constructorul. În momentul de faţă un lucru este foarte clar, lucrările sunt întârziate. Este o întârziere destul de mare, de aproape 6 luni. Se fac eforturi. Constructorul promite că face eforturi pentru recuperarea întârzierilor. Sper că acest lucru se va realiza pentru că termenul de punere în funcţiune este sfârşitul anului 2010. Ne apropiem deja de finele anului 2008. Sunt lucrări în plină desfăşurare.
Viitoarea staţie de epurare se va baza pe o serie de obiecte care au fost deja construite înainte de 1990 şi ulterior abandonate, la care s-au constatat o serie de deficienţe în ceea ce priveşte calitatea execuţiei. Acestea vor trebui repuse la standardul de calitate cerut, lucru care necesită operaţiuni suplimentare. O parte din obiectele vechi vor fi demolate şi conform proiectului vor fi construite altele noi. Dar, ca să revin pe un teren ceva mai accesibil, ceea ce este preocupant în acest moment este întârzierea care deja s-a acumulat. Constructorii invocă şi anumite probleme legate de forma contractului, în special în ceea ce priveşte plăţile, care se fac cu anumită ritmicitate şi susţin ei cu anumită întârziere, dar acestea sunt prevederile contractuale. Nemulţumirile nu sunt legate de vreo deficienţă neapărat a beneficiarului, cât de termenii contractuali pe care i-a acceptat.
Ministerul de Finanţe, care coordonează unitatea ISPA, va trebui să analizeze acest lucru. Ştiu că îl şi face deja şi va trebui să dea un răspuns.
Este evident pentru interesul României şi al Bucureştiului ca aceasta staţie de epurare să fie pusă cât mai curând în funcţiune, pentru că dacă noi suntem acum în şantier şi lucrurile arată ca în orice şantier de construcţii. La o mică distanţă de aici puteţi să vedeţi un adevărat dezastru ecologic creat de deversarea apelor uzate ale Bucureştiului în Dâmboviţa. Toate zonele din aval de Bucureşti pe valea Dâmboviţei sunt afectate. După aceea, Dâmboviţa se varsă în Argeş şi continuă acelaşi dezastru până la vărsarea în Dunăre, unde datorită debitelor mari şi diluţiei mari efectele se atenuează. Efectele se atenuează, dar nu dispar. Prin urmare, impactul ecologic, impactul de mediu se înregistrează şi pe Dunăre. Este o dublă obligaţie a noastră - şi de protecţie a mediului, dar şi de respect de sine pentru ceea ce înseamnă o Românie modernă. Nu există oraş mare în lume care să nu aibă o staţie de epurare.
Lucrările ar fi trebuit să înceapă mult mai demult. Semnarea contractului s-a făcut cu mare, mare întârziere, la finele anului 2006. După părerea mea este o întârziere condamnabilă şi responsabilitatea revine celor care au condus Bucureştiul toţi aceşti ani pentru întârzierea şi nepăsarea cu care au tratat această problemă. Această problemă nu este numai a bucureştenilor, ci şi a întregii părţii de sud a României şi a mediului care este afectat la nivelul unui dezastru ecologic.

Reporter: Vă referiţi la fostul primar Traian Băsescu?
Călin Popescu Tăriceanu: Nu fac o referire specială la nimeni. Cred că ştiţi foarte bine cine a condus Bucureştiul, aşa încât întrebarea mi se pare chiar de prisos.

Reporter: Aveţi o altă mare problemă aici /.../ Firma Protan.
Călin Popescu Tăriceanu: Dacă vreţi mai multe detalii tehnice, pentru că nu cunosc aceste elemente, puteţi să discutaţi cu Şeful Gărzii de Mediu care este aici şi vă poate da informaţii. Din ceea ce ştiu eu, toate instalaţiile trebuie să corespundă normelor de mediu. Cele care nu corespund au termene obligatorii de aliniere, de conformare la normele de mediu. Nu există nici o excepţie pentru nimeni, inclusiv pentru firma pe care aţi menţionat-o. În cazul în care aceste firme nu respectă reglementările Garda de Mediu este abilitată să intervină şi o face. Fără îndoială.

Reporter: Au fost reprezentanţi ai Comisiei Europene zilele acestea aici.
Călin Popescu Tăriceanu: V-am rugat să discutaţi această problemă cu Şeful Gărzii de Mediu. Eu nu pot să vă dau explicaţiile pe care încercaţi să le obţineţi, pentru că nu cunosc detaliile tehnice.

Reporter: Domnule Premier, aţi constat şi alte nereguli? Aţi menţionat întârzierea plăţilor.
Călin Popescu Tăriceanu: Problemele principale care sunt de nivelul meu sunt legate de buna execuţie şi în termen. Ceea ce urmărim la o astfel de lucrare sunt două lucruri: calitatea lucrării şi la finele lucrării înscrierea în parametrii tehnologici ai apei tratate, epurate, în aşa fel încât, din punct de vedere al mediului să intrăm în norma şi evident, termenul de execuţie pentru că este imperios necesar ca această remediere a situaţiei deplorabile în care ne aflăm să se facă cât mai repede. Mie mi se pare că predarea la termen a lucrării în funcţiune este obligatorie. Aici beneficiarul trebuie să fie foarte atent şi să pună multă presiune pe executant, ca să înscrie în termenele prevăzute în contract.

0 comments

Post a Comment