| 0 comments ]

Bună ziua, vă mulţumim tuturor pentru participarea la conferinţa de astăzi.

Înainte de orice, vreau să felicit toţi elevii care au promovat Bacalaureatul şi le urez succes celor care vor susţine acest examen în etapa a doua. De asemenea, îmi exprim întreaga consideraţie pentru cadrele didactice din România, atât pentru cele care au participat la examenul de Bacalaureat, cât şi pentru acelea care au participat constant şi cu dăruire la educaţia copiilor noştri, adică acelor cadre didactice - şi nu sunt puţine! - care au înţeles întotdeauna să-şi respecte şi să-şi reprezinte cu demnitate statutul. Mulţumesc pentru rezistenţă şi familiilor acestora, care au fost alături de ei, mai ales în aceste zile când pe scena publică a dominat isteria, lipsa de argument, etichetarea nedreaptă a întregului sistem de învăţământ ca fiind corupt, etichetarea tuturor profesorilor ca fiind şpăgari, etichetarea unei întregi generaţii de elevi ca fiind proşti sau că au copiat.

Stimate doamne şi stimaţi domni, nici sistemul nu este unul de şpăgari, nici generaţiile nu sunt formate din proşti. Generaţiile de elevi sunt doar diferite, iar datoria noastră este aceea de a găsi răspunsurile potrivite la nevoile lor, întotdeauna noi şi provocatoare. Am decis să nu ieşim public în această atmosferă isterizată, din respect pentru elevii şi profesorii implicaţi în examenul de Bacalaureat. Am preferat atât eu, cât şi doamna secretar de stat, Zvetlana Preoteasa, să ne lăsăm, temporar, călcaţi în picioare de unii şi jigniţi într-o manieră cum nu s-a mai văzut, pentru că pentru noi a contat mai mult interesul elevilor, al părinţilor lor şi al profesorilor, liniştea lor şi corectitudinea examenului de Bacalaureat. Şi când spun asta mă refer la toate măsurile de stricteţe pe care le-am luat, în premieră, fără să încercăm să ne facem imagine la televizor. Acum, Bacalaureatul s-a încheiat, iar copiii şi familiile lor se pot gândi la următorii paşi în viata, vom răspunde tuturor atacurilor aduse pe nedrept şi vom căuta cele mai bune soluţii la cele aduse pe drept.

Vreau să vă spun că pe parcursul acestui examen s-au înregistrat mai multe premiere: cea mai mediatizată a fost acţiunea unui profesor care, într-un mod iresponsabil, la limita răutăţii absolute, cerea nu numai demisiile tuturor celor care coordonau acest examen dar, mai grav, anularea lui sau neluarea lui în calcul pentru ciclurile de învăţământ ulterioare. A doua premieră a trecut aproape neobservată: măsurile fără precedent de asigurare a corectitudinii desfăşurării examinării.

Angajamentul semnat de toţi profesorii participanţi în comisii, eliminarea din examen a 268 de copii, surprinşi că au copiat, a 98 de profesori, surprinşi că au dat informaţii elevilor, procentul mai mic de promovabilitate în comparaţie cu cel din anii trecuţi, toate acestea au fost măsuri mult mai drastice decât în anii trecuţi. O a treia premieră a fost şi pentru mass-media modul de gestionare a unui asemenea eveniment, pe de o parte excelent din punct de vedere jurnalistic, dar pe de cealaltă parte având un decont greu, decont plătit în ultima instanţă de copii.

Condamn în mod public acei profesori care nu au înţeles să respecte statutul pe care îl deţin şi, mai mult, nu au înţeles să-şi respecte demnitatea de oameni. Aceia care au ales să se mânjească pentru bani vor răspunde atât în faţa instanţelor, cât şi în faţa sistemului. De asemenea, condamn acei elevi care au înţeles că în viaţă poţi fi un câştigător cumpărând ceea ce nu ai - inteligenţă, cunoştinţe, diplomă, statut. Aceştia vor deconta, cu siguranţă, de-a lungul vieţii, pentru lipsa de verticalitate.

În prima zi de bacalaureat au existat tentative de scurgere a cerinţelor pentru subiectele de la proba de oral de limba şi literatura română, tentative de spargere a site-ului ministerului şi crearea unor site-uri fantomă. Aceste tentative au fost premeditate şi au fost posibile prin intermediul unui site care dădea informaţii dovedit greşite despre aceste cerinţe. Acesta a fost creat pe 25 februarie a.c, exact în perioada în care ministerul posta pe site-ul www.edu.ro, în dezbatere publică, subiectele pentru Bacalaureat 2008. Cel mai grav eveniment însă a fost cel cu descoperirea email-ului conţinând cerinţele veridice de aceasta dată. În acel moment, luni spre prânz, au fost înştiinţaţi DIICOT-ul şi MIRA. La ora aceasta au fost anchetate mai multe persoane din Cluj-Napoca care primiseră acel email iar ancheta s-a extins şi în alte localităţi. Mai multe detalii veţi afla, cu siguranţă, după definitivarea anchetei.

Oricum, este mai mult decât evident că acest fapt este unul dintre multele care ne-au confirmat că a existat o sabotare premeditată, cu implicaţii politice, a acestui examen naţional. Filmul acestor imixtiuni externe vă va fi prezentat imediat de doamna secretar de stat. Adaug că salut profesionalismul anchetatorilor DNA Cluj, pentru acţiunea de la Sighetu Marmaţiei. Ministerul sprijină toate demersurile anchetatorilor şi, după câte ştiţi deja, Inspectoratul Maramureş a pus la dispoziţia DNA toate lucrările care pot reprezenta probe în acest caz. De asemenea, ministerul va dubla această acţiune cu măsuri administrative, odată ce ancheta se va definitiva. Aşteptăm ca aceia care se fac vinovaţi să plătească pentru pata pe care o lasă pe obrazul sistemului de învăţământ, pată nemeritată pentru cele mai multe cadre didactice. În acest moment, sunt în derulare mai multe anchete administrative ale ministerului şi ale instituţiilor din subordinea ministerului. Este o acţiune fără precedent, un semnal pe care îl tragem pentru a pune capăt unor practici nedorite, pe care le-am moştenit încă din perioada comunistă. Chiar acum când noi avem această conferinţă de presă sunt convins că mulţi dintre cei care au ales să se mânjească îşi promit în sine că, daca scapă acum de anchete, anul viitor se vor gândi de zece ori dacă să o mai facă.

Înainte de a-i da cuvântul doamnei secretar de stat, Zvetlana Preoteasa, în dubla sa calitate de responsabil cu politicile educaţionale din preuniversitar şi de preşedinte al Comisiei Naţionale de Bacalaureat, mai am de făcut o scurtă precizare.

Spuneam că am asistat la o isterie naţională în aceste zile. Vreau să felicit acea parte semnificativă a mass-media care a înţeles să trateze cu profesionalism subiectul, dar nu pot să nu observ că unii din mass-media au preferat să incite spiritele. Victimele nu sunt doar profesorii, copiii şi părinţii de azi, ci toate generaţiile care vin. De ce? Pentru că s-a încercat decredibilizarea unui examen naţional, în totalitatea sa, fără nici un argument care să stea în picioare. Toţi ne asumăm responsabilitatea pentru imaginea pe care o construim despre noi ca români şi despre noi ca ţară. Ministerul are datoria legală şi morală să o facă, dar la fel de bine o au societatea civilă şi presa, conform statutului său de a patra putere în stat. Forumurile sunt bombardate de aşa-zise mărturii post factum ale unor ilegalităţi. Cer tuturor să iasă din anonimat şi să sesizeze atunci când li se cer bani pentru a promova sau a beneficia de lucruri la care în mod legal avem toţi dreptul. O adevărată curăţare a unui sistem de acele nefericite exemple se face legal, la vedere, cu dovezi, responsabilitate şi nu cu afirmaţii gratuite.

Atâta timp cât voi fi în acest minister, nu voi accepta ca oamenii buni şi dedicaţi sistemului, elevii şi părinţii, instituţia pe care o reprezint, să suporte nedrept oprobriul public, din vina unor indivizi care şi-au dat demisia din calitatea lor de cetăţeni morali.

Vă mulţumesc.

Cristian Mihai ADOMNIŢEI,
Ministrul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului

0 comments

Post a Comment